У Бердичівському районі підвели підсумки проекту "Гексада - енергоефективна громада"

Для того, щоб почалися якість певні зміни на краще, необхідно щоб було саме основне – бажання щось робити, а не сидіти склавши руки жаліючись на життя. Саме тому в 2016 році на базі однієї з шкіл Бердичівського району силами учнів та ГО «Добра справа» було створено освітній центр сталого розвитку. Результатом  стало проведення у Красівській загальноосвітній школі круглого столу за участю районної та місцевої влади, представників бізнесу та фермерства, яке відбулося влітку 2016 року і було присвячено саме проблемі сталого розвитку громади. Тоді деякі журналісти скептично сприйняли цю ідею, але пройшов рік, і вже сьогодні результати проведеної роботи помітні кожному.  

 

Завдяки зусиллям учнів Красівської загальноосвітньої школи у минулому році проведено соціальне опитування жителів шести сіл. Умовно цю територію назвали Гексада – туди входили села Садки, Красівка, Дубівка, Закутинці, Сингаївка, Малі Гадомці. Під час засідання круглого столу у 2016 році результати отриманих досліджень були озвучені, а вже сьогодні на основі отриманої інформації, проведених засідань, зібрань та аналізу,  розроблено спеціальну дорожню карту. З 2016 року випускається газета під назвою «Гексада енергоефективна громада», завдання якої донести більше інформації до жителів громади про енергоефективність, завдяки грантовим коштам придбано твердопаливний котел у дитячий садочок села Красівка та дробарку для забезпечення паливом цього котла. Проект реалізується за підтримки Програми LINK Регіонального Екологічного Центру для Центральної та Східної Європи, силами громадських організацій БМГО «Добра справа», ГО ЖОО «Воскресіння» та БОМ «Молодь Бердичівщини».

Тож 21 липня 2017 року у Іванковецькій сільській раді проведена підсумкова аналітична зустріч-презентація «Село майбутнього: рік потому», в якій прийняли участь голова БМГО «Добра справа» Юрія Балюка, представники МБО «Інформаційний центр «Зелене досьє»» Ольга Ігнатенко і Тамара Малькова та національний експерт з інформування та освітніх програм проекту ЮНІДО-ГЕФ «Підвищення енергоефективності та стимулювання використання відновлювальної енергії в агро-харчових та інших малих та середніх підприємствах (МСП) України» Сергій Щербак. З боку представників влади особливо хочеться відмітити присутність голови Семенівської об’єднаної територіальної громади Наталії Семенюк та помічника народного депутата України Олександра Ревеги Софії Томашевської.

Перед початком проведення аналітичної зстрічі-презентації голова БМГО «Добра справа» відмітив, що у залі зібралися люди, які несуть відповідальність перед громадою і допомагають у розвитку громади, тож сьогодні є можливість зробити перші кроки в розробці стратегічного плату дій. Гості з МБО «Інформаційний центр «Зелене досьє»» детально зупинилися на тому, що є таке сталий розвиток громади – це комплекс соціальних питань, економічний розвиток і екологічна відповідальність перед майбутніми поколіннями. Вони акцентували увагу що мова йде саме про єдиний комплекс, адже ці питання не можна обговорювати окремо. Згідно з минулорічними дослідженнями школярів окреслено головні проблеми, які найбільше турбують людей, та як вони самі бачать їх вирішення. Серед основних проблем окреслено головні: сміття та погана інфраструктура, далі йде працевлаштування, і тільки потім незадовільне медичне обслуговування й незадовільна робота правоохоронців. Потім іде проблема дозвілля.

Ольга Ігнатенко: «Підсумувати можна декілька речей. Це якість довкілля, сміття, відсутність каналізації, і погана мобільність,бо за всім потрібно їхати до Бердичева, а дороги дуже погані. Є проблема з недосяжність багатьох медичних послуг, але це теж мобільність, хоч люди цього і не розуміють. Брак інформації – люди не розуміють, що коїться навколо. Також, брак взаємодії з владою, тому що на всі питання про взаємодію з владою, люди не розуміли, що в них питають, або не хотіли відповідати. Брак знань та брак можливостей для самореалізації. Після детального аналізу ми бачимо перший шлях до вирішення проблеми – забезпечити доступ до ресурсів для кожного жителя громади. А це можна зробити, забезпечивши якісний доступ до мережі Інтернет. Після цього відкривається багато можливостей, серед яких навіть можливість до взаємодії з владою. Людям не треба нікуди їхати, можна знайти номер потрібного телефону, зателефонувати, або он-лайн поспілкуватися. А це вже щось. Дозвілля – це також Інтернет, он-лайн шопінг. Інтернет вирішує дуже багато питань».

Під час зустрічі експерти дали свої рекомендації до стійкого розвитку Семенівської об’єднаної територіальної громади. Це забезпечення якісного довкілля (зменшення забруднення сміттям і забруднення довкілля стічними водами), забезпечення якісного доступу жителів громади до інформації (Інтернет, інформаційні дошки, місцеві газети), забезпечення доступу до банківського обслуговування (встановлення терміналів та банкоматів), знищити потреби у мобільності у сільського населення, впровадження програми сталого розвитку громадського транспорту в районі, та забезпечення можливості альтернативи наданню послуг традиційними засобами (бізнес або держава). У той же час представники влади Семенівської ОТГ висловили свою готовність співпрацювати з представниками громадськості задля сталого розвитку громади. 

2017-08-07