На Бердичівщині громади можуть стати енергоефективними

Юрій Балюк, Марта Бонефіт, Оксана Трибун

20 та 21 жовтня в Києві відбувся Інвестиційний   форум "Міста як рушійна сила сталого розвитку в   Україні", організатором якого виступив Регіональний Екологічний Центр.

 У Форумі взяли участь представники Кабінету Міністрів України, міжнародних фінансових та неурядових організацій, представники органів місцевого самоврядування міст Європейського Союзу та України, керівники комунальних підприємств та громадських організацій. Одним із завдань Форуму було обговорення інноваційних екологічних рішень та ефективних механізмів державно-приватного співробітництва з метою вирішення екологічних та енергетичних проблем в Україні.

 

В рамках Форуму відбулося нагородження переможців конкурсу грантів проекту "Локальні ініціативи для сталого розвитку України - ЛІНК", впроваджений Регіональним Екологічним Центром за підтримки Міністерства клімату та навколишнього середовища Норвегії. Одним із переможців став консорціум громадських організацій Бердичівщини на чолі з БМРГО "Добра справа". Проект консорціуму "Гексада - енергоефективна громада" буде реалізуватися в 2017 році на території шести населених пунктів Бердичівського району: с. Красівка, с. Дубівка, с. Закутинці, с. Малі Гадомці, с. Сингаївка, с. Садки. 

Метою проекту є підвищення рівня обізнаності населення шести сіл Бердичівського району в питаннях енергозбереження та енергоефективності шляхом проведення освітніх заходів, інформаційної кампанії та реалізації пілотного проекту. Проект базується на рекомендаціях експертів міжнародного проекту «Локальні центри освіти для сталого розвитку країн Балтійського регіону» для сталого розвитку Гексади («Гексада» - робоча назва громади, на території якої реалізується проект).

Усі круглі столи та дискусії Форуму були чітко пронизані тезою про те, успішність реалізації будь-яких ініціатив задля змін на краще, розвитку держави, залежить від співпраці влади з громадським сектором, ЗМІ та бізнесом. Це прекрасно розуміють і представники органів місцевого самоврядування Бердичівського району, зокрема, ще до початку реалізації проекту в "Гексаді", Бердичівська районна рада спільно з Красівською сільською радою продемонстрували серйозність намірів у підтримці роботи консорціуму громадських організацій - виділили кошти у сумі 153 000 гривень на термомодернізацію Красівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів ім. Ц.Л. Посудевського. Таким чином перший крок зроблено. Далі буде.

 

 

2016-10-28