Гексада – енергоефективна громада: новий погляд на проблемні питання

Жителі України добре знають, що таке бідність, адже за статистикою, в нашій державі 80% населення живе на межі бідності, причому одна з основних причин фінансової неспроможності громадян це не лише низький рівень зарплат і пенсій, а й високі тарифи на енергоносії. Таким чином ми наближаємося до ще одного терміну, на який донедавна мало зверталася увага у нашій державі. Це так звана «енергетична бідність», коли громада в силу різних причин (підвищення вартості тарифів, нестача коштів на утримання, тощо) не в змозі платити за спожиті об’єктами соціальної сфери енергоносії. У Європі вже давно зрозуміли, що енергоефективна громада - це передусім громада з подальшими перспективами розвитку.

Саме тому на території новоствореної Семенівської об’єднаної територіальної громади завдяки гранту, наданого консорціуму неурядових громадських організацій, очолюваного БМРГО «Добра справа», через програму LINK Регіонального Екологічного Центру для Центральної та Східної Європи реалізується проект «Гексада - енергоефективна громада", який фінансується Міністерством Клімату та Довкілля Норвегії. Чому саме Гексада? Тому що проект реалізується на території шести сіл цієї громади: Красівка, Дубівка, Закутинці, Сингаївка, Малі Гадомці та Садки.

 

У 2016 році на базі Красівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів ім. Ц.Л. Посудевського було створено Центр сталого розвитку «Гексада», до роботи по вивченню питання енергоефективності активно залучаються учні Красівської школи. Учасниками Центру проведено соціологічне дослідження, яке показало, що лише 22% місцевих жителів мають уявлення про відновлювальні джерела енергії, зокрема сонячну та вітрову енергію. Окрім того, на території всієї Семенівської об’єднаної територіальної громади відсутні будь-які позитивні зрушення з питань енергозбереження та енергоефективності. Тож проект «Гексада» має дати поштовх до позитивних змін, направлений на підвищення рівня освіченості дорослого населення у сферах енергозбережувальних технологій та основ економіки енергозбережувальних заходів.

У рамках реалізації проекту «Гексада – енергоефективна громада» планується розповсюдження щомісячного інформаційного бюлетеня, який протягом п’яти місяців буде отримувати 500 сімей у 6 селах громади: с. Закутинці – 100, с. Малі Гадомці – 20, с. Сингаївка – 90, с. Красівка – 110, с. Дубівка – 80, с. Садки - 100.

Планується проведення семінарів для більш ніж ста сімей та власників домогосподарств, які зможуть використати отримані знання на практиці. Учасники семінарів познайомляться з енергозберігаючими технологіями та витратними матеріалами, зможуть самостійно проводити розрахунки по утепленню власних будинків і по економії тощо. Враховуючи постійні підвищення тарифів на газ та електроенергію, це дозволить економити сім’ям не лише енергоносії, але й власні гроші. Буде проведено конкурс стратегічних планів з енергобезпеки для учнів Садківської та Красівської шкіл, що мобілізує учнівську молодь для планування та подальшого сталого розвитку громади.

Також буде придбано та встановлено твердопаливний котел для опалення дитячого садочка села Красівка, який буде забезпечено біопаливом за рахунок використання місцевих ресурсів. Таким чином, заклад отримає автономність в опаленні, а головне – допоможе громаді зекономити кошти на оплаті енергоносіїв. Надзвичайно важливим стане провадження пілотного проекту по переробці біомаси у паливо шляхом використання дробарки при розчищенні вулиць сіл Красівки та Дубівки від самосіву рослинних культур. Це зосередить увагу місцевих жителів, а особливо – фермерських господарств на можливості використання альтернативних джерел енергії.

Проект «Гексада – енергоефективна громада» дасть поштовх для впровадження альтернативних видів палива, використання зеленої енергії та біоресурсів, а також допоможе змінити свідомість та спосіб мислення жителів громади, показавши нові, перспективні і набагато економніші шляхи подальшого розвитку громади. Стежити за реалізацією проекту можна буде на сторінках сайту БМРГО "Добра справа" та інформаційного бюлетеня, який буде виходити щомісяця і безкоштовно розповсюджуватися серед жителів сіл Красівка, Дубівка, Закутинці, Сингаївка, Малі Гадомці та Садки.

2017-03-19