Жителів шести сіл Бердичівського району навчали енергоефективності у рамках проекту «Гексада – енергоефективна громада»

Нині, коли суттєво зросла вартість електроенергії та газу для населення, пересічні громадяни вимушені задуматися над тим, як забезпечити у своїх домівках комфортний температурний режим, економлячи при цьому на опаленні чи світлі. Перехід на твердопаливні котли як правило, не дає бажаних результатів, тож багато хто замислюється над утепленням власного житла. 

Саме тому на території новоствореної Семенівської об’єднаної територіальної громади і села Садки силами Бердичівської міськрайонної громадської організації «Добра справа» зараз реалізовується проект «Гексада - енергоефективна громада" завдяки гранту, наданого через Програму LINK Регіонального Екологічного Центру для Центральної та Східної Європи. Проект фінансується Міністерством Клімату та Довкілля Норвегії. Свою назву проект отримав у зв’язку з тим, що впроваджується він на території шести

 

сіл: Красівка, Дубівка, Закутинці, Сингаївка, Малі Гадомці та Садки. Для жителів даних населених пунктів у період з 15 по 17 березня було проведено навчальні семінари по енергозбереженню «Ефективне утеплення», які вів експерт у галузі енергозбереження, представник ГО «Екоклуб» (м. Рівне) Андрій Мартинюк. Учасників семінару перед початком роботи ознайомлював з планом роботи голова громадської організації «Добра справа» Юрій Балюк, він же забезпечив учасників роздатковими матеріалами та відповідною літературою на тему енергозбереження.

Для початку зазначимо, що під енергоефективністю розуміють раціональне використання енергетичних ресурсів, досягнення економічно доцільної ефективності використання існуючих паливно-енергетичних ресурсів при дійсному рівні розвитку техніки та технології та дотриманні вимог до навколишнього середовища. Поняття «енергоефективність» означає досягнення певного результату, наприклад, опалення будинку, з використанням меншої кількості енергії, ніж потрібно зазвичай.

Андрій Мартинюк на прикладі типового приватного будинку показав, як можна суттєво заощадити та домогтися комфортної температури у приміщенні за рахунок утеплення та зменшення витрати енергоносіїв. Перш за все він звернув увагу на найпоширенішу помилку, адже завдяки рекламі люди почали вірити, що встановлення металопластикових вікон – це суттєва економія, між тим дерев’яні вікна нічим не гірше, якщо знаходяться в доброму стані. При цьому експерт відзначив, що ще за будівельними та санітарними нормами радянських часів, вентиляція приміщень передбачалася природним шляхом - за рахунок щілин дерев’яних вікон, а ось зі встановленням металопластикових вікон починаються такі проблеми, як волога, пліснява та грибок. А грибок – це збільшення ризику на легеневі захворювання. Щоб вберегтися від цього, Андрій Мартинюк дав корисну пораду: обов’язково один-два рази на день здійснювати п’ятихвилинне «екстримальне» провітрювання помешкання шляхом відкриття вікон навстіж.

Також він розповів про найпоширеніші утеплювальні матеріали, зупинившись на їх вартості, плюсах та мінусах і терміну експлуатації. Ще одна помилка при утепленні будинку, на думку Андрія Мартинюка, так це те, що мало хто звертає увагу на утеплення горищного перекриття. Між тим це найдешевший і найпростіший метод утеплення, який дає можливість уникнути втрат тепла. Також він дав корисну пораду ніколи не утеплювати стіни зсередини, так як це не дає жодного позитивного результату. Навпаки – за рахунок перепадів температури на стіні під утеплювачем буде збиратися конденсат, і як наслідок у будинку буде з’являтися грибок.  

Також під час проведення семінару по енергозбереженню «Ефективне утеплення» учасники разом з експертом прорахували скільки буде коштувати утеплити типовий будинок та навчились розраховувати економічну ефективність, окупність утеплення свого власного житла. Загалом даний семінар був корисний тим, що слухачі мали можливість задати експертові питання, які їх цікавлять, адже тема утеплення будинків на сьогодні актуальна, як ніколи, однак виникають складнощі у зв’язку з необізнаністю людей. Які не знають, з чого почати утеплювати свій будинок, які матеріали для цього використовувати, і який економічний ефект вони матимуть у результаті проведення робіт.

По закінченні семінару на кожного з учасників чекав приємний подарунок від організаторів, які забезпечили їх енергоефективними світлодіодними лампи (LED-лампи) для економії електроенергії. Адже звичайні лампи розжарювання, які на сьогоднішній день використовує більшість споживачів, у процесі роботи споживають набагато більше електричної енергії, ніж їх світлодіодні та люмінесцентні аналоги. Нагадаємо, що проведення навчальних семінарів по енергозбереженню «Ефективне утеплення» - це лише один з багатьох заходів, які впроваджуються  у рамках проекту «Гексада - енергоефективна громада".

Денис ЗАРЕМСЬКИЙ

2017-03-24