Вуглецевий слід.

 

У попередній статті, в якій йшлося про перехід дата- центру Facebook на відновлювальні джерела енергії, ми згадали про поняття - вуглецевий слід. Величезна кількість наших дописувачів висловила прохання розповісти про це явище більш детально. Отож, на  прохання обох відвідувачів нашого сайту, із задоволенням пояснюємо.

 

На думку Вікіпекдії, вуглицевий слід це сукупність викидів усіх парникових газів, які утворились (прямо та опосередковано) внаслідок діяльності окремої людини, організації, міста, країни тощо.

Пропонуємо розглянути на звичайному, побутовому прикладі, відстежимо вуглецевий слід пиріжка.

На першому етапі вуглецевий слід формується під час підготовки поля для посіву зерна із залученням сільгосптехніки, що виділяє гази відпрацьованого палива. Збір зернових, також потркбує участі техніки у другому етапі. Обслуговування елеватора це третій етап. Перевезення зерна наступний етап. Переробка зерна в борошно, випікання пиріжка – черговий етап. Транспортування готової продукції в точки збуту у яких витрачаються ресурси на освітлення та опалення продовжують процес формування вуглецевого сліду. І це ще далеко не кінець, адже після потрапляння пиріжка у якості відходів на сміттєвий полігон, він продовжує виробляти, особливо шкідливий, вид парикового газу – метан.

Таким чином стає зрозуміло, що зменшуючи кількість викидів вуглецю, у процесі життєдіяльності, ми покращуємо екологію нашої планети.

Як ми можемо вирахувати вуглецевий слід?

Для цього створено КАЛЬКУЛЯТОР ВУГЛЕЦЕВОГО СЛІДУ.

Отже, кожен наш крок (покупка товару, або послуги) провокує виникнення вуглецевого сліду.  Можливо, коли людство стане більш відповідально ставитись до своїх дій, навіть на побутовому рівні, на Землі стане легше дихати.

2016-07-23