Тканина із пластикових пляшок

Одним із можливих продуктів переробки пластику може бути флісовий матеріал. Фліс - це синтетична тканина, що використовується для пошиття теплого одягу. Флісові куртки, шапки та навіть термобілизна  є незамінним предметом  гардеробу  туристів, спортсменів, військових, рибалок, адже цей матеріал має унікальні властивості. Він еластичний, довговічний, добре утримує тепло, має малу вагу та не є алергеном.

 

Для того, щоб виготовити одну флісову кофту, достатньо переробити 25 пластикових пляшок об’ємом 2 л. На куртку, з цього ж матеріалу, знадобиться близько 40 пляшок.

Таким чином, фліс може бути яскравим прикладом циркулярної економіки, де використаний матеріал, замість того, щоб потрапити у смітник, перетворюється на нову, корисну річ. Подібні метаморфози, можуть суттєво скоротити кількість відходів, що у свою чергу, покращить екологію.

Як виглядає технологія переробки?

Для отримання флісу, пластикові пляшки пресують, подрібнюють та нагрівають до температури 270°С. Внаслідок цього, отримують спеціальне волокно – фліс.

Цікавим є той факт, що розробник, цього унікального матеріалу, свідомо відмовився від його патентування для того, щоб винахід набув якомога більшого поширення.

Синтетична, виготовлена з переробленого пластику флісова куртка, за своїми характеристиками, є набагато кращою за натуральні шуби чи пуховики.

 

2016-08-02