Доповідь ООН, або екологічні виклики майбутнього.


Остання доповідь ООН складається з 6 частин. В кожній з них міститься детальний аналіз певних регіонів (Африка, Азійско-Тихоокеанський регіон, Західна Азія, Латинська Америка, Карибський басейн, Північна Америка). 
Проблеми, що актуальні для більшості з цих регіонів: прискорення урбанізації; природній приріст населення планети; збільшення споживання ресурсів; погіршення стану ґрунтів; збільшення кількості пустель; глобальні зміни клімату. 
В результаті цих змін, люди почнуть гостро відчувати нестачу води та їжі. Ці невтішні сигнали попередженням людству.

 

Бездіяльність може призвести до незворотних змін. 
Точка біфуркації буде перейдена при збільшенні середньої температури на +2°С. За прогнозами фахівців, до кінця цього століття, вона може збільшитись до +4°С. 

 


Таким чином існує велика імовірність зміни кліматичних поясів, внаслідок чого відбуватимуться різкі зміни в погоді (від сильних морозів до неймовірної спеки), зростатиме кількість спекотних днів. Почастішають засухи, паводки пожежі, та інші природні катаклізми. Деякі території через спеку стануть непридатними для проживання. Найбільше це загрожує Саудівській Аравії, Катару, ОАЕ, Бахрейну, країнам Близького Сходу. Температура в цих країнах за 50 років може сягати +77°С. 
Життя в таких умовах буде можливе лише у великих містах, де з’явиться розвинута система кондиціонування. На вулиця жителі зможуть виходити лише уночі. 


Найбільш вразливою до змін стане Арктика. Середньорічна температура тут зростає в 2 рази швидше, чим на всій планеті. Наслідком цього стане стрімке танення льодовиків, що спричинить підвищення рівня світового океану. До прикладу, у Нью-Йорку рівень води піднявся на 0.3 м. Жителі острівних держав, де висота над рівнем моря надто мала, доведеться переселятися на материки. Затоплення значних територій чекають Японію, Китай, Росію, Ірак, Бельгію, Тайланд, Італію Німеччину, Данію, Великобританію, США. 
Вчені прогнозують зникнення біля 40% усіх видів тваринного та рослинного світу, оскільки їхнє середовище змінюється швидше, ніж вони можуть пристосуватися. 
Результатом цих катаклізмів стане тотальний дефіцит. Згідно прогнозам ООН, 600 млн людей можуть стикнутися з проблемою голоду. Особливо гостро ця проблема буде відчутна у країнах Африки, Азії та Латинської Америки. Дефіцит води ймовірно зачепить країни із посушливим кліматом (Південна Африка, Центральна Азія, Австралія, Середземномор’я). Ці проблеми призведуть до конфліктів за доступ до води та їжі. Поширюватимуться епідемії, малярія та лихорадка просуватимуться на північні райони. 

Найбільш промовисті факти про екологічну катастрофу: наша планета не виробляє стільки ресурсів, скільки необхідно населенню; кожна 10 річка пересихає; 60% потужних рік перегороджені дамбами, або пере направлені в інші русла; забруднення повітря перевищують усі норми Всесвітньої організації здоров’я у більш ніж 50 всіх міст планети; кількість прісноводної риби скоротилася на 50%; понад 35 млн чоловік помирає від голоду, або через хвороби спричинені якістю води. 


Вражає, чи не так? Яким чином запобігти катастрофі? Бездіяльно споглядати за світом, що стрімголов летить у прірву небуття, чи хоча б спробувати зупинити жахливу трагедію? Відповіді на ці питання у кожного можуть бути свої, та Земля ставить свої вимоги. Якщо хочеш жити завтра - потурбуйся про чистоту довкілля сьогодні.

2016-08-11