Багатозонні лічильники на електроенергію: чи варто встановлювати?

Постійне підвищення тарифів на оплату житлово-комунальних послуг не обійшло і електроенергію, ціна на яку значно підвищилася не дивлячись на те, що Україна сама являється експортером електрики у Європу.  Статистичні данні оприлюднені на сайті Міністерства енергетики та вугільної промисловості говорять про те, що у січні-травні 2017 року Україна збільшила експорт електроенергії на 40,6 у порівнянні з аналогічним періодом 2016 року. В той же час ціни на електроенергію для населення значно виросли, внаслідок чого людям доводиться економити, щоб вкластися у ту норму, яку їм дали. Проте вихід є.

 

Своєю постановою Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, дала можливість споживачам суттєво зекономити на оплаті електроенергії, встановивши багатозонні лічильники. Сьогодні близько 400 000 українських сімей скористалися цією нагодою, та мають у своїх домівках зонний облік електричної енергії, сплачуючи за спожиту послугу по «нічному тарифу» - який у два рази нижчий, ніж денний. Адже, наприклад, при двозонному лічильнику вартість електроенергії, спожитої між 23:00 та 7:00, множиться на спеціальний понижуючий коефіцієнт щоб стимулювати споживача користуватися електроприладами саме у цей час.

Про двозонні та трьохзонні лічильники чув багато хто, однак на їх встановлення, не дивлячись на розрекламовані переваги, наважуються одиниці. Багатьох лякає вартість нового лічильника (від 1500 до 3000 гривень), інші не розуміють специфіку їх роботи. Давайте спробуємо розібратися, чи дійсно варто переходити на двозонні лічильники та «нічний» тариф, який є більш економним? Практичні поради з цього приводу дає сайт «Зелена хвиля», і ми з радістю поділимося ними з Вами. Перш за все хочеться сказати одне: доцільність встановлення двозонного лічильника електроенергії залежить виключно від обсягу споживання електроенергії, який Ви можете перенести на нічний час. Дамо декілька порад з приводу переходу на двозонні лічильники.

Взагалі недоцільно встановлювати двозонний лічильник у тому випадку, якщо в будинку чи квартирі немає великої кількості побутової техніки, яка працює від електрики. Перевірити це буде дуже легко, якщо кожного дня заміряти показники лічильника в 23-00 вечора та о 07-00 ранку, таким чином вимірюючи кількість спожитої електроенергії за ніч. Якщо за місяць у Вас набіжить не більше 25 кВт год., то доцільності у встановленні двозонного лічильника у вас немає. Комп’ютер, телевізор, холодильник та освітлення приміщень у нічний час, як правило, не несе за собою великих затрат електроенергії.

Тепер спробуймо перенести на ніч усе те, що ми зазвичай робимо ввечері. Наприклад, на ніч можна залишити працювати пральну машину, мультиварку, хлібопічку чи бойлер – тобто ту техніку, яка може працювати без нагляду. Знову робимо заміри, і якщо виходимо на цифру приблизно у 50 кВт год., то над встановленням двозонного лічильника можна задуматися. Хоча попереджаю: окупиться він Вам з такими витратами електроенергії у нічний час не раніше, ніж за 5 років.

Встановлення двозонного лічильника найбільш раціональне, якщо Вам вдається споживати вночі більше 100кВт год. електроенергії на місяць. Це можливо за наявності у домі кондиціонера, системи електричного підігріву «тепла підлога», посудомийної машинки, електрообігрівача та інших приборів, які будуть активно працювати саме вночі. За бажанням можна вимикати водонагрівач до початку активного використання гарячої води у вечірні години, а вмикати за допомогою спеціального таймеру о 3 годині ранку. Такий режим дозволить без додаткових незручностей використовувати гарячу воду ввечері, нагрівати в нічні години та витрачати лише незначні обсяги електроенергії на підтримку температури протягом дня.

2017-07-11