Теплі кредити: варто чи не варто?

В Україні тривалий час ніхто не звертав уваги на такі терміни, е економія та енергоефективність, але тепер, коли ціни на природний газ для населення стрімко підскочили вгору, люди починають думати над утепленням будинків та економією природного газу. Суттєво зекономити на платіжках за опалення вдається за рахунок утеплення стін будинків, встановлення метало пластикових вікон, заміна енергоємних котлів, тощо. Так, після впровадження таких заходів економія може сягнути до 50 % від вартості комунальних платежів, але енергоефективне обладнання та матеріали зараз є доволі дорого вартісними, а тому у 2016 році держава дала можливість скористатися так званими «теплими» кредитами, розробивши програму пільгового кредитування населення, згідно з якою частину кредитних коштів, взятих споживачем на утеплення, відшкодовувала держава

На сьогоднішній день найбільшим споживачем природного газу в Бердичівському районі є населення, яке споживає більше 76% природного газу від загального об’єму споживання природного газу в районі. За 7 місяців 2015 року даною категорією споживачів в районі спожито 7,758 млн. куб. м. природного газу, а тому зменшення споживання природного газу населенням є першочерговим завданням. Основними шляхами зменшення споживання природного газу населенням є впровадження таких енергоощадних заходів в побуті: утеплення стін будинків, підлоги, горищ та дахів; встановлення рекуператорів тепла; встановлення та заміна енергозберігаючих вікон, вхідних дверей та віконно-балконних конструкцій; встановлення та реконструкція індивідуальних систем опалення, у тому числі альтернативних до газу.

 

Звичайно, що впровадження вищезгаданих заходів потребує значних матеріальних та грошових затрат Зважаючи на невисокий рівень реальних доходів та низьку платоспроможність населення, держава запровадила систему підтримки для тих, хто вирішив утеплити свій будинок. Суть даного механізму полягає в тому, що районний бюджет відшкодовував позичальникам, які отримали кредити на впровадження енергозберігаючих заходів, 3 % від відсоткової ставки за кредитами.

Взяти кредит на енергоефективне обладнання та матеріали і отримати відшкодування на Житомирщині можна було у 3-х банкових установах: АТ «Ощадбанк», АТ «Укрексімбанк» та «Укргазбанку». Державна підтримка надавалася на придбання негазових котлів; матеріалів для проведення робіт з термоізоляції/термомодернізації зовнішніх стін, горищ, покрівлі, фундаменту; вікон та балконних дверей з енергозберігаючим склом; приладів обліку теплової енергії та води, багатотарифних лічильників електроенергії; теплових насосів, сонячних колекторів, індивідуальних теплових пунктів тощо.

Механізм відшкодування «теплих» кредитів передбачав компенсацію частини суми кредитів: 20% – для громадян на придбання негазових котлів, 30% – для громадян на енергоефективні заходи та 40% – для ОСББ на енергоефективні заходи. Держава також передбачила компенсацію у 70% на відшкодування кредитів для отримувачів субсидії на оплату житлово-комунальних послуг. У 2016 році в Україні було виділено 894 млн. грн.

на програму відшкодування “теплих” кредитів. А також для жителів Бердичівського району передбачено додаткове відшкодування частини кредиту відповідно до районної програми відшкодування відсотків за кредитами, отриманими жителями Бердичівського району на впровадження енергозберігаючих заходів у 2015-2016 році. Відповідно до даної програми здійснюється відшкодування частини кредиту у розмірі 3% від суми кредиту, отриманого на енергозберігаючі заходи. Окрім районної, діяла ще й обласна програма, яка теж дозволяла провести роботи по утепленню на пільгових умовах.

На сьогоднішній день році надання кредитів за Державною програмою призупинено. Однак АТ «Ощадбанк» повідомляє, що здійснюватиме кредитування у разі продовження дії Державної програми та передбачення у державному бюджеті коштів на фінансування Державної програми. За нашою інформацією, 19 січня 2017 року на засіданні Урядового комітету з питань європейської, євроатлантичної інтеграції, міжнародного співробітництва та регіонального розвитку було схвалено проект постанови Кабінету Міністрів України щодо продовження у 2017 році популярної та затребуваної програми безповоротної фінансової допомоги населенню та ОСББ на утеплення житла. Так що дія програми державної допомоги до утепленню та енергозбереженню буде продовжено на 2017 рік.

Отримати консультації щодо районної програми можна вже зараз у секторі економіки Бердиівської РДА за телефоном 2-23-33 та щодо обласної програми - за телефоном (0412) 47-46-44, 47-46-31

2017-03-19