Про реформу децентралізації у Семенівській ОТГ говорили… на пікніку

Бердичівська МРГО "Добра справа" спільно з Красівської сільською бібліотекою в Семенівській ОТГ провели пікнік з сільським головою в рамках проекту "Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні"(ПУЛЬС). Учасників заходу гостинно прийняла до своєї садиби родина Посудевських, де у неформальній обстановці Наталія Семенюк, голова Семенівської сільської ради, поспілкувалася з жителями села Красівка. Очільниця громади нещодавно побувала з робочим візитом до Канади у рамках інвестиційного форуму за участі урядів обох країн, і мала змогу порівняти життя громад та історію їхнього становлення.

-        Ми ще діти, нам всього три роки. І нас канадські партнери розуміють, кажучи, що з українських ОТГ чекають все і одразу, але якби не такий вантаж, який впав на нас після об’єднання - в Канаді держава повністю фінансує освіту та медицину, а ми ж взамін інфраструктурному розвитку спрямовуємо свій бюджет на забезпечення заробітної платні освітянам та в декотрій частині медикам первинної ланки, - зауважила Наталія Семенюк.

З її слів стало відомо, що і на благополуччя Семенівської ОТГ можуть вплинути події геополітичного масштабу, зокрема, якщо буде введено в експлуатацію газопровід "Північний потік - 2" в обхід України, громада втратить найбільшого наповнювача місцевого бюджету -  лінійне газотранспортне підприємство. Від ризиків глобальних розмова перейшла до теми локальних проблем, які турбували громадян: дороги, водопостачання, розподіл фінансових ресурсів в громаді тощо. На більшість питань жителів Красівки голова Семенівської сільської  ради дала вичерпні відповіді.

-        Але є проблеми, які сільська рада не може вирішити без підтримки обласного керівництва, бо ОТГ в багатьох ситуаціях не мають відповідних повноважень. Ми можемо лише писати звернення, - зазначила Наталія Семенюк.

Час спливав швидко. У невимушених і комфортних умовах пікнік з сільським головою був інформаційно насиченим та змістовним.

-        Я рада, що такі заходи відбуваються саме в нашому селі, Красівці. І я зрозуміла, що в багатьох питаннях підтримка та активність жителів громади є невід’ємною складовою успіху діяльності сільського голови. Почувши як про зради, так і про перемоги впровадження реформи децентралізації у Семенівській ОТГ, хочеться побажати нам усім терпіння та наснаги, адже ще попереду так багато чого треба зробити, - щирими словами побажання завершила пікнік Емма Вольницька, господиня садиби Посудевських.

Учасники пікніка згадали, що це був останній захід в рамках проекту, на що Юрій Балюк, голова Бердичівської МРГО "Добра справа" натякнув, що все тільки починається, адже є напрацьовані спільно з владою та громадою ідеї, які варто втілювати у життя. Проект реалізується за підтримки Асоціації міст України (АМУ) в партнерстві з Радою міжнародних наукових досліджень та обмінів IREX в Україні за фінансової підтримки USAID.

2019-07-15