Світло в домі: економимо зі світлодіодними лампочками 

Якось не віриться у те, що колись люди могли обходитися без електричної енергії та освітлювали свої домівки за допомогою свічок. Адже зараз усе просто: прийшов, на вимикач клацнув, світло включилося. І головне, що ніхто з нас навіть не замислюється над тим, яка колосальна праця стоїть за цим процесом, щоб у нас в кімнаті просто загорілася лампочка. Саме тому споживачам постійно говорять про необхідність економії електроенергії, втім завдяки постійному підвищенню тарифів питання економії гостро постало практично перед кожною сім’єю. 

 


Виявляється, що зменшити суму платежів в квитанціях по сплаті рахунків за електроенергію можна, замінивши знайому нам з дитинства лампу розжарювання на її більш економніші аналоги. Саме звичайні лампи розжарювання, які використовується для освітлення домівки, і споживають велику кількість електричної енергії, тим паче що у вечірню пору, заходячи в будинок чи кімнату, перше, що ми робимо – вмикаємо світло. Яке не вимикається інколи до пізньої ночі. 

На сьогодні люди за звичкою продовжують купувати саме лампи розжарювання, адже вони є найдешевшими. Проте це лише видимість економії, адже строк їх експлуатації набагато коротший, ніж у енергозберігаючих ламп, та й електроенергії вони споживають менше. Тож набагато краще використовувати для освітлення люмінесцентні або світлодіодні лампи. Люмінесцентні лампи (енергозберігаючі) останнім часом набирають все більшої популярності в Україні, хоча слід відзначити, що у більш цивілізованих країнах від таких ламп навпаки,почали відмовлятися. Причина – до складу люмінесцентних ламп входить такий шкідливий елемент, як ртуть, а тому є складнощі з їх подальшою утилізацією після відпрацювання. 

Для пересічного споживача найбільш оптимальним являється перехід з ламп розжарювання на світлодіодні лампи (LED-лампи), які не містять у собі ніяких шкідливих речовин та можуть працювати до 30 000 годин. Ціна на такі лампи досить прийнятна – починаючи від 30 гривень, в залежності від виду та виробника. Для того, щоб правильно вибрати LED-лампу, пропонуємо скористатися простим правилом: ділимо потужність на 8. Тобто, для того щоб замінити звичайну лампу на 60 Вт. купуємо «економку» потужністю в 7,5 Вт. Щоб освітлення у Вашому домі було комфортним, вибирайте світлодіоди в діапазоні 3700-4200 К (природне біле освітлення). Особливу увагу при покупці зверніть на пульсацію світлодіоду при роботі, адже вона або мерехтіння свідчить про неякісні випрямлячі в блоці живлення лампи. Якщо довго користуватися такою лампою, то вона може стати причиною погіршення зору. Також уважно перевіряйте кріплення цоколя і якість радіатора, відповідального за відведення тепла, що виробляється, оскільки ці параметри позначаються на терміні роботи лампи.

2017-03-19