Утеплення будинку: з чого почати і чим закінчити?

Закінчився опалювальний сезон 2016-2017 років, і більшість українців нарешті видихнули з полегшенням, адже платіжки за комунальні послуги більше не будуть їх лякати – принаймні, до початку нового опалювального сезону. Але попереду – нові сюрпризи. На щастя, Національна комісія, що здійснює регулювання в сфері енергетики та комунальних послуг, скасувала своє рішення згідно якого починаючи з 1 квітня українці мали платити за газ за двома показниками внаслідок розмежування ціни газу і вартості його транспортування і постачання, причому абонентська плата за газорозподільні мережі мала бути виведена з субсидії. Однак є нові несподіванки, так як очікується що невдовзі для власників приватних будинків зменшать норму споживання природного газу по субсидії. Тож поки на вулиці весна, саме час подбати про утеплення свого будинку, і у цьому вам допоможуть наші поради.

З чого зазвичай починають процедуру утеплення приватного будинку? Насправді більшість людей впевнені, що проста заміна дерев’яних вікон на металопластикові дасть їм як мінімум, 30-50% економії, та насправді це не так. Адже якщо ваші старі вікна ще не розсипаються та не мають щілин та тріщин, максимум економії, якої Ви досягнете – це 10-20%.

 

Міф про металопластикові вікна запустили у рекламі самі виробники, аби був попит на їх продукт, окрім того при встановленні металопластикових вікон як правило, не дотримуються необхідні будівельні норми, принаймні, якщо ви робите замовлення у дрібних фірм. Так що краще звертатися до серйозних компаній, що мають філіали по всій Україні, таким чином ви хоча б трохи убезпечите себе від тих майстрів, які все роблять за допомогою монтажної піни.

Ще одна перевага робити замовлення у серйозних компаній – так це якість продукції, яку вони гарантують, так як дорожать своєю репутацією. Справа у тому, що при виробництві металопластикових вікон використовується дороговартісне обладнання, яке дозволяє зварювати між собою пластик у чотирьох точках одночасно. Дрібні підприємці, які займаються виготовленням метало пластикових вікон, не мають грошей на таке устаткування, тому вони проводять зварювання в одній точці. Відповідно звідси - перекоси та викривлення, які потім дають про себе знати в процесі експлуатації.

Є ще одна найбільш поширеніша помилка при початку робіт по утепленню будинку, адже робиться акцент на заміну котла, на утеплення стіл і навіть підлоги. Між тим чомусь ніхто не звертає увагу на… горище. Так, просте утеплення даху вашого будинку, а саме перекриття між дахом та стелею обійдеться значно дешевше, і дасть надзвичайно вагомий ефект. Усі ми знаємо, що гаряче повітря легше, ніж холодне, а тому воно піднімається у кімнаті вгору, де через теплопередачу крізь стелю втрачається значний відсоток тепла, що могло б зберегтися у приміщенні. Причому утеплення горища не потребує значних матеріальних затрат: для цього потрібно просто зірвати верхні дошки на даху будинку, закласти порожнечу мінеральною ватою або пінопластом. Хоча все ж рекомендуємо скористатися мінеральною ватою, адже у пінопласті полюбляють жити миші.

А тепер давайте звернемо увагу, що ж робити, якщо Ви все ж таки вирішили піти далі, і утеплити стіни. Спеціально для таких людей громадська організація «Екоклуб» з міста Рівного випустила практичний посібник «Утеплення будинку: комфорт і економія», де велика увага приділена саме цьому питанню. У ньому сказано, що теплоізоляція будинку може бути двох видів: внутрішня та зовнішня. Внутрішня теплоізоляція будівлі допомагає швидше обігріти приміщення, а це означає, що для досягнення комфортної температури в кімнаті буде потрібно менше енергії. Але вона не забезпечує так званої термальної маси і призводить до того, що зовнішні стіни швидко охолоджуються вночі, адже тепло буде шукати свій шлях крізь неізольовані стіни, що поєднанні із зовнішніми, доки не «втече» через термальні мости.

Ще одна проблема, з якою неодмінно стикнуться прихильники внутрішнього утеплення – так це пліснява, яка утвориться між теплоізоляційним матеріалом та стіною. Пліснява у будинку з’являється внаслідок підвищеної вологості, у даному ж випадку волога, яка є у повітрі, осідає конденсатом між теплим теплоізоляційним матеріалом та холодною стіною будинку. Також при внутрішній ізоляції зменшується розмір кімнати у будинку.

За умови зовнішньої теплоізоляції для досягнення комфортної температури у кімнаті потрібно більше часу, але тоді відбувається підвищення термальної маси, що, за умови правильного облаштування, залишає менше можливостей для термальних мостів. Це призводить до більш герметичної оболонки будівлі і вищої загальної енергоефективності, оскільки стіни будуть тримати тепло всередині довше. Головні критерії до виконаних робіт по зовнішньому утепленню – дотримання відповідної технології, та забезпечення захисту ізоляційного матеріалу від потрапляння вологи, адже вона суттєво скорочує його термін експлуатації

Існує чотири основних типи ізоляції:

1. Вовна/вата - іноді її називають ковдрою або стьобаною ізоляцією - продається у м’яких рулонах або плитах/матах різноманітної товщини. Найбільш типовий варіант - мінеральна вата, зроблена зі скла або мінерального волокна. Це стандартний матеріал для ізоляції порожнього горища, також часто використовується для ізоляції тонких стін і під дерев’яною підлогою. Доступні також інші матеріали, наприклад натуральна вовна. Зверніть увагу, що необхідно обов’язково використовувати захисну маску та рукавиці, коли працюєте з мінеральною ватою!

2. Сипуча ізоляція - сипучий матеріал, зроблений із гранул, корка, вермикуліту, мінеральної вати або волокон целюлози, продається у мішках. Він звичайно засипається між балками для ізоляції простору даху. Завдяки своїй еластичності є ідеальним варіантом для горища із кутами і перепонами або там, де відстань між балками є різною.

3. Ізоляція, що вдувається, зроблена із вогнестійких волокон целюлози, перероблених газет або мінеральної вати. Повинна встановлюватися лише професіоналами, які будуть використовувати спеціальне обладнання, щоб вдути сипучий матеріал у спеціальні відокремлені ділянки певної глибини. Матеріал може залишатися сипучим, якщо використовується для ізоляції горища, або приєднується до поверхні (чи між собою) при ізоляції стін тощо.

4. Жорсткі ізоляційні дошки - так звані «панелі» - можуть бути використані для ізоляції стін, підлоги чи стелі. Вони зроблені з пінопласту, такого як: полістирен, поліуретан (PUR) або поліізоціанурат (PIR). Дошки із PUR і PIR є одними із найкращих ізоляційних матеріалів широкого вжитку, особливо коли недостатньо місця для застосування інших матеріалів. Жорсткі ізоляційні дошки повинні бути розрізані на частини певного розміру, тому для встановлення необхідно запросити фахівця.

Зазвичай у нас використовується у якості утеплювальних матеріалів звичайний пінопласт у зв’язку з його доступністю за рахунок низької ціни у порівнянні з іншими матеріалами. Експерти радять, що якщо Ви вже вирішили для себе використовувати при утепленні саме пінопласт, то намагайтеся брати його товщиною не менше 10 сантиметрів. І зрозумійте,що утеплюючи свій будинок, Ви не викидаєте гроші на вітер, а інвестуєте їх у своє майбутнє, адже враховуючи нинішні ціни на послуги газопостачання, ваші затрати повністю окупляться вже через кілька років. Окрім того ви отримаєте нормальний температурний режим у своєму будинку, що теж надзвичайно важливо.

Матеріал складений за допомогою практичного посібника «Утеплення будинку: комфорт і економія», випущеного ГО «Екоклуб», м. Рівне.

2017-04-23