Економимо електроенергію правильно! ТОП-10 корисних порад

Громадяни України опинилися зараз у важкій ситуації, адже ті енергоресурси, яку тривалий час були доступними для населення, а за радянських часів взагалі коштували копійки, відтепер забирають левову частку сімейного бюджету. Декого рятують від страшних сум у платіжках субсидії, однак кожен з нас повинен розуміти, що вороття назад не буде, і з кожним роком ціна на газ, електроенергію та водопостачання буде лише підвищуватися. Тож не потрібно сидіти і сподіватися на підтримку держави, краще самостійно вчитися на чому ж можна зекономити, щоб не платити більше, ніж потрібно.

Щодня у домівці кожного з нас марно витрачаються дорогоцінні кіловати електроенергії, і хоча ці втрати незначні та не помічаються у повсякденному житті, однак саме вони під кінець місяця призводять до того, що доводиться сплачувати значну суму за використану електроенергію. Цього разу пропонуємо вам ТОП-15 корисних порад, які, без сумніву, допоможуть знизити споживання електроенергії у приватних домогосподарствах.

 

1. Першим, і найдієвішим методом економії електроенергії в приватному будинку є відмова від використання старих ламп розжарювання та їх заміна на енергозберігаючі лампи з теплим спектром світла, адже вони не лише дозоляють економити електроенергію, але й служать у 7-8 разів довше.

2. Візьміть собі за правило завжди вимикати світло виходячи з кімнати, навіть якщо ви виходите ненадовго. Окрім того виходячи з дому обов’язково вимикайте з розеток усі електричні прилади, окрім холодильника. Адже ввімкнений червоний світлодіод свідчить у першу чергу про те, що даний пристрій хоч і знаходиться у «сплячому» режимі, але все одно споживає електроенергію. Її витрати від одного побутового електроприладу, який немовби не працює, складають від 0,2 кВт до 3,6 кВт на місяць.

3. Радимо при можливості купувати нову побутову техніку, звертаючи при цьому увагу на клас енергоспоживання. Краще вибирати техніку класу А, А+, А++, адже вона буде споживати електроенергії на 30-40% менше, що дасть суттєву економію.

4. Якщо ви користуєтеся електрочайником, то є кілька корисних порад відносно його експлуатації, які теж допоможуть заощадити. По-перше – необхідно щільно закривати кришку електрочайника, це допоможе швидше кип’ятити воду. По-друге необхідно вчасно видаляти накип, який утворюється на спіралі електрочайника. І, нарешті, третє правило – завжди наливайте у нього стільки води, скільки вам потрібно у цей момент.

5. Правильно експлуатуйте холодильник! Вчасно розморожуйте його, не кладіть у холодильник гарячу їжу, та ні в якому разі не ставте його поблизу нагрівальних приборів або під сонячними променями.

6. Економити електроенергію можна і під час звичайного прання – просто завантажуйте у пральну машину стільки речей, скільки вказано на інструкції. Перевантаження пральної машини, або навпаки, завантаження меншої кількості речей, ніж потрібно, у кінцевому результаті призведе до перевитрати електрики приблизно на 20-30%.

7. Якщо у вас вдома є комп’ютер, то краще перевести його в режим енергозбереження – це дозволить зменшити споживання ним електроенергії майже вдвічі.

8. Неймовірно, але електроенергію можна економити навіть під час прасування! Для цього необхідно розпочинати прасування з речей, які не потребують високого температурного режиму, і закінчувати такими ж. Це дасть можливість почати прасувати речі не чекаючи, доки праска нагріється до високої температури. Так

само можна і закінчувати прасування, вже з вимкненою праскою, яка зберегла тепло.

9. Фільтри пилососа потребують постійної очистки та заміни, адже його забрудненні призведе до зменшення тяги повітря, в результаті чого витрачатиметься більше електроенергії.

10. Остання, і найголовніша порада. Уважно вивчіть свій графік і те, скільки електроенергії ви використовуєте вдень, а скільки вночі, можливо вам буде вигідніше перейти на нічний тариф (з 23:00 до 7:00) та платити за електроенергію на 30% менше. Адже вночі можна вмикати електричні теплі поли для нагрівання приміщення, калорифери, а також прасувати та гріти гарячу вгоду у бойлері. Для того, щоб перейти на «нічний тариф», необхідно встановити у будинку спеціальний лічильник та отримати необхідні дозволи у Бердичівському РЕСі.

2017-04-23