Господині на замітку: економимо газ, не виходячи з кухні

Необхідно знати, що під час виконання нами повсякденних справ можна почати економити тепло, а разом з ним і свої гроші, що йдуть на оплату рахунків. Тож цього разу пропонуємо кілька цінних порад для наших господинь, адже навіть готуючи їсти можна раціонально використовувати енергоносії.

 

* Не нагрівайте більший об’єм води, ніж потрібно. Цим Ви не тільки заощадите енергію, а й у варених овочах і фруктах залишиться більше вітамінів. Викиди вуглекислого газу зменшаться на 1 тонну на рік, якщо хоча б 15 родин наливатимуть стільки води, скільки потрібно.

* Готуйте їжу на мінімальній висоті полум’я, а доводьте до кипіння на великому.

* Намагайтесь завжди закривати посуд кришкою: це прискорить приготування їжі, залишить кухню чистою та заощадить енергію.

* Посуд, з викривленим дном чи нагаром, потребує на 6% більше енергії. При купівлі нового вибирайте каструлям та сковорідкам зі скляною кришкою та товстим масивним дном, адже такий посуд швидко прогрівається та надовго зберігає тепло.

* Використовуйте спеціальні прилади для приготування їжі тостер, кавоварку, електрогриль. Електрочайник є одним з най економніших пристроїв у домі, тож краще кип’ятити в ньому, а не на плиті енергію тим, що вимикається автоматично.

* Пальника звичайної газової плити треба запалювати тільки тоді, коли посуд уже стоїть на плиті і всі продукти готові для приготування. Вимикайте пальник навіть тоді, коли плануєте запалити його знову через декілька хвилин.

За матеріалами: ГО «Екоклуб», м. Рівне

2017-04-23